Nu ruller 5G ud over Danmark – Hvad kan du bruge 5G til?

For 3 uger siden annoncerede TDC lanceringen af deres 5G-mobilnetværk med en dækning på 80%. TDC har fokuseret på København, Århus, Odense og Helsingør.1 Ved årets udgang vil dækningen være 90%. Tidligere annoncerede Telenor og Telia, at de starter på udrulningen af deres fælles 5G-mobilnetværk i uge 40 2020. Energistyrelsen vil afholde auktion af C-band-spektret inden udgangen af 2020. Herefter beslutter udbyderne 5G-mobilnetværk den endelige udrulningsplan.

Med andre ord er 5G ved at blive til teknologisk virkelighed. Men hvordan kan danske virksomheder få glæde af 5G?

De hårde facts først

5G er en forkortelse for 5. generation af mobilnetværk. De teknologiske landvindinger med 5G hastighed og responstid. Up- og downloadhastigheder begynder at blive sammenlignelige med fiberforbindelser. Ift. 4G er 5G op til 10-20 gange hurtigere.2,3 Reaktionstiden (latency) nærmer sig 1 millisekund, hvilket er 15 gange hurtigere end 4G.1
Kapaciteten i 5G-mobilnetværket bliver mangefold større og desuden meget mere robust.

De kortsigtede fordele med 5G

Det giver en række kortsigtede oplevelses-fordele.

Første og fremmest får brugere med 5G mobiltelefoner er mere stabil, trådløs dataoplevelse i realtid. Ventetider og flaskehalse for data vil forsvinde.

Det gør dataforbrug mobilt og på hjemmearbejdspladsen problemfrit. Også selv om der er rigtig mange brugere på den samme 5G-mobilmast.

Websider, apps og indhold loades meget hurtigere, nærmest i realtid.

De langsigtede perspektiver med 5G

5G er designet med det sigte bl.a. at kunne sikre stabil, robust og sikkerhed realtids-kommunikation med alle slags enheder og applikationer, som er placeret by- og landmiljøer – udenfor og indenfor – i stilstand eller i bevægelse – og som udveksler data baseret på et lavt energiforbrug. Potentialet i Internet of Things kan med 5G folde sit potentiale ud.
Nogle af visionerne, som 5G vil understøtte, er bl.a. selvkørende biler, intelligente trafiklys, smart cities, live Augmented Reality og sprog-oversættelse i realtid. Dertil kommer alle de anvendelser, hvor ting kommunikerer med ting uden menneskelig intervention.
 
 
 
 

Referencer

Interesseret i 5G til din virksomhed?

Udfyld og send formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.