Nyhed

Dataforbruget eksploderer – 4G og streaming driver væksten

Mobildataforbruget eksploderer med 4G og streaming

Brugen af mobildata er 6-doblet på 20 måneder.1 Adm.dir. for Dstny Kenneth Andreasen beretter om, at vores kunders dataforbrug på mobil er vokset med to-cifrede rater pr. måned, og at det vil fortsætte de næste mange måneder frem.

50.000 danskere skifter deres 3G smartphones og tablets ud med 4G enheder hver måned.1

Verdens bedste mobilnetværk, som er fra TDC, fodrer lystigt 4G-udstyrede danskerne med nuller og ettaller. Det får dataforbruget til at eksplodere.

Danskerne bruger nu 3-4 gange så meget data på mobilen på streaming af musik og film som på surfing i øvrigt. Det er lettere at forstå, når man f.eks. kan forbruge op til 8 GB data ved streaming af  en film i HD-kvalitet.

Så meget data kræver forskellige gøremål

Figur 1: “Anvendt MB data på forskellige gøremål”

Det er tydeligt at se på figur 1, at streaming af video sluger megen data. Streamer du meget TV og video, bør du gøre dig en overvejelse. Skal du vælge en mobilpakke med mere data i, eller skal du vælge at streame via Wi-Fi fra en ikke-mobil internetforbindelse.

Bemærk, at de viste tal faktisk er i den lave ende. Dvs. de repræsenterer basiskvalitets-dataforbrug. Hvis du f.eks. streamer video i HD-kvalitet kan dataforbruget være meget højere, op til 30 gange større.

Eksempel på et samlet mobildataforbrug

Figur 2: “Fiktivt eksempel på en måneds forbrug af mobildata”

Det fiktive eksempel i figur 2 er realistisk og viser et samlet mobilt dataforbrug på 13,5 GB på en måned. Videostreamingens andel af det fiktive dataforbrug i figur 2 udgør næsten 89%. Dataforbruget uden streaming af musik og video vil kunne indeholdes i en mobilpakke med kun 1 GB data pr. md. Det er tankevækkende.

Hvad betyder mobildataeksplosionen for dit firma?

Fortsætter udviklingstendenserne som hidtil, kan din virksomhed blive påvirket af en række forhold. Her er listet nogle.

Får dine medarbejdere nye 4G smartphones og tablet, må du forvente at skulle købe mobilpakker med et langt højere loft for dataforbruget.

Overskrider en medarbejder dataloftet i sin mobilpakke, kan virksomheden få ekstraregninger pga. dataoverforbrug. Det kan ske, fordi en medarbejder når at få streamet meget video, før det tekniske data stop eller speed drop sætter ind.

Tilsvarende hvis en medarbejder ignorerer advarslen om at være tæt på sit forbrugsloft under et udenlandsophold, kan virksomheden få endnu større ekstraregninger pga. dataoverforbrug i udlandet.

Igen kan det ske, hvis medarbejderen streamer video i udlandet, hvor det tekniske data stop eller speed drop desværre registreres med længere tidsintervaller imellem.

I Danmark har vi gode mobilnetværk. Faktisk er TDC’s mobilnetværk kåret som verdens bedste – ovenikøbet flere gange. Men i takt med, at de gamle smartphones skiftes ud med 4G mobiltelefoner, bliver vi flere om at dele sendemasternes kapacitet. Det betyder, at du kan komme til at stå i kø for at kunne bruge data, eller at din upload eller download kan svinge i hastighed.

Produktblad

Referencer