Nyhed

God sommer – nyd dine nye frihed

Den 5. frihed i EU – fri bevægelse for tele i EU

Tillykke med din nye frihed. Torsdag 15.juni er dagen, hvor du første gang i princippet bør kunne få fuld glæde af den nye digitale frihed i EU. Muligheden for at roame i størstedelen af de europæiske lande – uden at skulle betale ”pay-as-you-go”-roaming-afgifter. Se de omfattede lande her.

Det er nu, at visionen om EU som indenrigs-område i telemæssig forstand træder i kraft – om end med visse modifikationer. Mere om det senere.

Den nye telefrihed betyder, at du kan tage dine danske smartphone-vaner med dig ud i Europa – uden at skulle bekymre dig om roaming-udgifter.

Vær forbundet med familie og kolleger altid

Hidtil har dataforbruget på mobilen i EU i gns. været ca. 50 gange mindre end dataforbruget i Danmark for vores brugere. Dvs. vanerne har været udpræget forskellige.

Nu kan du med sindsro arbejde og kommunikere lige så tæt med kollegerne hjemme i firmaet, når du er på messe i Milano som ved messen i Herning. Hvis du tidligere plejer at læse godnathistorie for dine yngste børn fra hotellet i den anden ende af Danmark, kan du roligt tage bogen med til Dublin og også læse et eventyr fra hotelværelset dér.

Når du indtager aften-ekspressoen på den lokale café i Lyon, kan du hurtigt checke nyhederne på b.dk, pol.dk og jp.dk og ovenikøbet supplere dem TV-avisen fra dr.dk eller Nyhederne fra tv2.dk – uden at skulle betale roaming-afgifter, hvis data-forbruget hertil holder sig under din mobilpakkes dataloft.

Slangen i teleparadiset

Men der er nogle forhold, som du skal være helt skarp på.

  • Fair Use af EU-data
  • EU-dataforbrug udover din mobilpakkes EU-dataloft
  • Udlandsopkald
  • Opkald fra EU til et land udenfor EU
Produktblad

Fair Use af EU-data

I forbindelse med den nye regulering af roaming i EU er der politisk fastsat nogle maximums-afregningspriser mellem dit teleselskab og de teleselskaber, hvis mobilnetværk, du benytter i EU.

I nordvesteuropæiske lande har vi generelt udviklet et højt mobildataforbrug, som i en vis udstrækning forventes at blive taget med til EU fra og med denne sommer. Dermed forventes danske teleselskaber at blive påført meget store mellemafregningsudgifter. For at disse udgifter ikke skal blive urimeligt store ift. mobilpakkens indhold og pris, er der fastsat en metode til at beregning af en såkaldt fair use datamængde i EU. Fair use-datamængden beregnes på følgende måde:

Mobilpakkegrundpris*2/ml.afr.udgift

Eksempel: (200 kr. * 2)/(57 kr./GB) = 7,02 GB

Din mobilpakkes tilladte datamængde er derfor ikke nødvendigvis det samme som den mængde data, som du må bruge i EU.

 
 
 
 

Referencer