De manglende elementer på vejen til AGI

Dybere integration og nye teknologiske gennembrud mangler

AGI er ikke en 1-til-1 model af John Carrolls generelle intelligens, men AGI skal kunne matche de listede kognitive færdigheder på en fleksibel og adaptiv måde. OpenAI’s vision er at udvikle AGI, og OpenAI’s konkurrenter, bl.a. Google med DeepMind og Gemini, investerer mange ressourcer på at udvikle teknologier, der som mål har at kunne udføre de samme opgaver, som vores menneskelige hjerner kan.

Vi er der ikke endnu, fordi det kræver dybere integration af forskellige AI-komponenter og nye teknologiske gennembrud indenfor kunstig kognition og neurovidenskab. Nedenfor ser du dagens AI-niveau, og hvad der mangler for at have AGI;

Forståelse af kontekst og nuance

Nuværende tilstand: Dagens AI-systemer er dygtige til specifikke opgaver, men de har begrænset evne til at forstå kontekst og nuancer på tværs af forskellige domæner.

Manglende elementer: Evnen til at forstå og anvende kontekst på tværs af forskellige situationer, herunder kulturelle og sociale nuancer.

Læring på tværs af domæner

Nuværende tilstand: AI-systemer er typisk trænet på specifikke datasæt og har svært ved at overføre læring fra ét domæne til et andet.

Manglende elementer: Evnen til at anvende læring fra et område til at løse problemer i et andet (transfer learning på et meget avanceret niveau).

Adaptiv læring

Nuværende tilstand: Nutidens AI kræver store mængder data og træning for at lære nye opgaver.

Manglende elementer: Evnen til at lære nye koncepter og færdigheder hurtigt og med begrænset data, meget lig den måde, mennesker lærer på.

Bevidsthed og selvforståelse

Nuværende tilstand: AI mangler bevidsthed, selvforståelse og introspektion.

Manglende elementer: En form for selvbevidsthed, der giver systemet evnen til at reflektere over sine egne handlinger og justere adfærd baseret på indre tilstande og eksterne input.

Generaliseret problemløsning

Nuværende tilstand: AI er stærkt domænespecifik og har svært ved at generalisere problemløsning til nye og ukendte domæner.

Manglende elementer: En robust evne til at løse en bred vifte af problemer uden at være begrænset til foruddefinerede rammer.

Langtidshukommelse og integreret viden

Nuværende tilstand: AI har begrænset evne til at opretholde langtidshukommelse og integrere ny viden over tid.

Manglende elementer: En integreret hukommelsesmodel, der kan gemme og hente information over lange tidsperioder og anvende denne viden adaptivt.

Fleksibilitet i tænkning

Nuværende tilstand: AI-systemer er ofte stive og ufleksible, når det kommer til at ændre deres tilgang til et problem baseret på nye oplysninger.

Manglende elementer: Fleksibilitet til at ændre strategier og tilgange dynamisk baseret på nye data og skiftende kontekster.

Emotionel intelligens

Nuværende tilstand: AI mangler en dyb forståelse af menneskelige følelser og sociale signaler.

Manglende elementer: En avanceret form for emotionel intelligens, der gør det muligt for AGI at forstå, fortolke og reagere passende på menneskelige følelser.

Kreativitet

Nuværende tilstand: AI kan generere nye ideer baseret på eksisterende data, men mangler ofte ægte kreativitet.

Manglende elementer: Evnen til at skabe virkelig originale ideer og løsninger, der ikke er direkte afledt af træningsdata.

Selvforbedring og metakognition

Nuværende tilstand: AI har begrænsede evner til selvforbedring og metakognitiv tænkning (tænkning om tænkning).

Manglende elementer: En kapacitet til selvforbedring gennem metakognitiv evaluering af egne præstationer og justering af læringsstrategier.

Lad os tage kontakt

Vil du vide mere om AGI og AI? Udfyld kontaktformularen for at komme i kontakt med vores rådgivningsteam.

Recent posts